Makowiec zawijany

Tradycyjnie, jak co roku, w te święta upiekłam makowce zawijane. Wbrew pozorom makowce są bardzo łatwe w wykonaniu, a z podanego przepisu wychodzą 3 duże strucle. Ciasto jest miękkie (ale z lekko chrupiącą skórką) i długo zachowuje świeżość – dzisiaj jedliśmy ostatnie kawałki makowca, który wciąż nie był suchy, mimo, że piekłam go 8 dni temu. Masa makowa ma sporo dodatków i nie jest przesłodzona, co dla mnie jest dużym plusem. Polecam wykonać ją samemu, nie używając gotowców w puszkach. Gotowa masa makowa jest droższa i, według mnie, jest zbyt wodnista.

PS: Swoim czytelnikom życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku 🙂

Składniki na 3 makowce

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (plus około pół szklanki do podsypywania)
180ml letniego mleka
150g roztopionego, ochłodzonego masła
6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
45g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
16g cukru waniliowego
Masa makowa:
500g maku
180g cukru
2 łyżki miodu
100g rodzynków
30g posiekanych orzechów włoskich/ziemnych
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
olejek migdałowy
1 łyżka miękkiego masła
6 białek

lukier
mak do dekoracji

Zrobić zaczyn z drożdży, letniego mleka i cukru. Odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto – powinno być miękkie i elastyczne – na koniec dodając roztopione masło i olej. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h w ciepłe miejsce.

Mak zaparzyć 500ml wrzącej wody i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Dwukrotnie zemleć.
Dodać cukier, miód, olejek migdałowy, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i masło. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy makowej.

Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować prostokątne, cienkie placki. Nałożyć masę makową, zostawiając około 3cm margines z każdej strony. Zwinąć w roladę, zawijając końce makowca pod spód. Przełożyć na papier do pieczenia, mocno zawinąć, nie zawijając boków pergaminu – ciasto musi mieć miejsce do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180-190C przez około 35 minut. Upieczone makowce lekko przestudzić, wyjąć z papieru do pieczenia, posmarować lukrem i posypać makiem. Można je także polać polewą czekoladową i posypać drobno pokrojonymi orzeszkami ziemnymi.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, szczelnie owinięte folią aluminiową.

Smacznego!

Reklamy

8 thoughts on “Makowiec zawijany

  1. Viridianka: zgadzam się, domowej masy makowej nie zastąpi żadna sklepowa. Mamy, a raczej mieliśmy na Święta aż 3, ale jak napisałam – można je jeść nawet po 8 dniach i ciągle są pycha :)Semidry & Kasiaaaa24: dzięki Emma: Sporo, ale na Święta jak znalazł 🙂 Koniecznie musisz zrealizować to postanowienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s