Razowe bułeczki z płatkami owsianymi

Nie mam pojęcia, co napisać o tych bułeczkach, poza tym, że są rewelacyjne. Puszyste, miękkie i zdrowe, dzięki zawartości mąki razowej, płatków owsianych i siemienia lnianego. Świetnie smakują jedzone na śniadanie, w towarzystwie twarożku ze szczypiorkiem, pomidora i rzodkiewek albo z innymi ulubionymi dodatkami, np. dżemem lub wędliną.
Piekłam je raz, ale na pewno powrócę do nich wielokrotnie.

Składniki na 10 małych bułeczek albo 6 większych:
przepis Dorotus76

pół szklanki płatków owsianych
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka wrzącej wody

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą. Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

14g świeżych drożdży
3 łyżki letniej wody
4 łyżki siemienia lnianego
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej

1 jajko roztrzepane z mlekiem
płatki owsiane do posypania

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 5 minut, a następnie dodać je do miski z płatkami. Dodać obie mąki i siemię lniane, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno zająć około 8-10 minut.
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie odgazować ciasto, uderzając w nie dłonią i pozostawić do odpoczęcia na stolnicy na 5 minut.
Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200C. Bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi.
Piec około 15 minut, do zarumienienia.
Ostudzić na kratce.

Smacznego!

Reklamy

15 thoughts on “Razowe bułeczki z płatkami owsianymi

  1. Myślisz, że jeśli mam w domu tylko mąkę pszenną, a nie mam razowej, to mogę dodać trochę otrębów pszennych wymieszanych z mąką pszenną zamiast mąki razowej? Bułki wyglądają bardzo smacznie i zrobiłabym je jutro.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s