Cycki murzynki

 To ciasto, znane również pod nazwą „Pijak”, należy do klasyki polskich przekładańców. Dawno temu moi rodzice kupowali je w cukierni, a ja od dawna szukałam odpowiedniego przepisu, ale do czasu gdy natknęłam się na ten, we wszystkich czegoś mi brakowało. Ciasto jest naprawdę przepyszne. Delikatny, puszysty biszkopt posmarowany kwaskowatym dżemem porzeczkowym; słodkie, lekko chrupiące ciasto makowo-kokosowe; kremowa masa budyniowa z nutą wanilii; nasączone kawą i rumem biszkopty i rumowa polewa z ciemnej czekolady. Wszystkie warstwy świetnie się uzupełniają, a całość smakuje wybornie. Co więcej, „Cycki murzynki” są względnie łatwe w przygotowaniu- obie warstwy robi się łatwo, a jedynymi trudnościami w trakcie przygotowania kremu jest dopilnowanie, żeby w masie nie było grudek i odpowiednie ostudzenie masy przed dodaniem jej do masła, bo inaczej krem się zważy.

Polecam. Ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole albo imprezie, bo dobrze smakuje i ładnie wygląda 🙂

Składniki na blachę o wymiarach 24×28 cm
(zmodyfikowany przepis z tego bloga)

Ciasto biszkoptowe:
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia: 1/3 szklanki ciepłej wody z łyżką soku z cytryny

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna, dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany z białek, starając się stracić jak najmniej z jej objętości.
Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut – piec do tzw. „suchego patyczka”.
Ostudzić i nasączyć.

Ciasto makowo-kokosowe:
3/4 szklanki cukru
4 białka
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki suchego maku

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe i mak. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej, w której pieczony był biszkopt). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na około 30 minut. Wystudzić.

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
200 g miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka

2/3 mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać ekstrakt z wanilii, cukier, żółtka i oba rodzaje mąki. Mieszankę powoli wlewać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Zestawić z ognia. Przykryć folią aluminiową (tak żeby folia dotykała masy; dzięki temu nie zrobi się kożuch) i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy krem będzie chłodny, ubić masło na puszystą masę. Do ubitego masła powoli dodawać masę budyniową – po jednej łyżce, ciągle miksując na niskich obrotach miksera.

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
30 ml rumu

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Dodać rum.

Dodatkowo:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
garść suszonych żurawin/rodzynek
okrągłe biszkopy
filiżanka mocnej kawy osłodzona dwoma łyżeczkami cukru
70 ml rumu

Składanie ciasta:

Nasączony biszkopt posmarować dżemem. Przykryć ciastem makowo-kokosowym, lekko docisnąć. Na cieście równomiernie rozprowadzić krem budyniowy.
Na wierzchu kremu układać biszkopty nasączone kawą z rumem. Całość polać polewą czekoladową. Na środku każdego biszkoptu ułożyć żurawinę/rodzynka. Wstawić do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc.

Kroić ciasto tak, żeby na każdym kawałku były dwa biszkopty 🙂

Smacznego!


Przepis dodaję do akcji Waniliowy Weekend III oraz Wielkanocne Smaki 2

Reklamy

12 thoughts on “Cycki murzynki

  1. Słyszałam o tym cieście, nazwa zapada w pamięć 😉 Ale nie jadłam. Patrząc na przepis, jest przepyszny. Dziękuję za udział w Waniliowym Weekendzie 🙂

  2. Tak, nazwa zapada w pamięć 😉 A ciasto faktycznie jest pyszne. Udział w Waniliowym Weekendzie to czysta przyjemność, bo uwielbiam wszystko co waniliowe 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s