French dimpled rolls


 Mimo, że do tej pory z pszennymi bułkami z przedziałkiem spotkałam się jedynie w Polsce (np. w Anglii nigdy takich nie widziałam), okazało się, że to belgijska i francuska specjalność. Nieważne jaki kraj jest ojczyzną tych bułeczek, ważne, że są naprawdę przepyszne. Mają sprężysty, lekko wilgotny miąższ. Rodzinie bardzo smakowały, a ja byłam z nich wyjątkowo zadowolona – są lepsze niż bułki pszenne z większości piekarni, a w dodatku wyglądają wprost cudnie. Może to zasługa przedziałku, który każdej bułce nadaje wiele uroku? 🙂

Przypominam Wam o konkursie -dzisiaj jest ostatni dzień na wysyłanie Waszych pomysłów na pyszne serniki!Zachęcam Was do wzięcia udziału, bo książki są naprawdę fajne 🙂

Składniki na 8-10 bułek
(przepis z bloga Moje Wypieki)
  • 400 g mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 7 g drożdży instant albo 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Mąkę przesiać z solą w dużej misce. Dodać cukier i po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu mąką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Po tym czasie wlać wodę i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto – wyrabiać przez 8-10 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5h).
Po tym czasie odgazować ciasto i zostawić na 5 minut na stolnicy, żeby odpoczęło. Podzielić na 8-10 części i z każdej z nich uformować kulkę. Każdą kulkę lekko rolować, żeby nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie oprószyć mąką i ułożyć bułeczki na blaszce, zachowując duże odstępy. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki przedziałek, np. używając końcówki drewnianej łyżki albo łopatki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 230C, na dole umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Wstawić wyrośnięte bułeczki i piec około 15-20 minut, aż się lekko zezłocą.


Smacznego!

Reklamy

16 thoughts on “French dimpled rolls

  1. Zdecydowanie nie są niewinne, bo niesamowicie kuszą i namawiają do grzesznych czynów – spożywania bułek w nieprzyzwoitych ilościach 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s