Lasagne alla Bolognese

Staram sie nie dodawac na bloga oklepanych przepisow, ktore wszyscy znaja, ale sa pewne wyjatki. Jednym z nich jest Lasagne alla Bolognese, ktora jest bardzo znanym i lubianym przez prawie wszystkich daniem. Z lasagne jest jednak tak jak z bigosem – kazdy robi ja zupelnie inaczej i kazdy ma swoj niezawodny przepis, ktory uwaza za najlepszy. Z tego wzgledu wydaje mi sie, ze warto podzielic sie z Wami przepisem na moja wersje tego dania, ktora ulepszalam przez dlugi czas, az w koncu efekt zadowolil mnie i moich domownikow.

 
Najbardziej lubie lasagne skladajace sie z wielu cienkich warstw makaronu, sosu bolonskiego, sosu beszamelowego i sera (mozzarelli i parmezanu). Sekretem mojego sosu bolonskiego jest dodatek czerwonego wina, swiezych ziol (oregano, bazylii i tymianku), warzyw (marchewki, cebuli, czosnku i selera naciowego) oraz powolne, dwugodzinne duszenie sosu na malym ogniu, podczas ktorego smaki sie przegryzaja, a mieso staje sie miekkie i soczyste.

Bardzo polecam, szczegolnie jesienia i zima, bo takie dania smakuja najlepiej, gdy za oknem jest szaro i buro. Nie ma to jak wloski comfort food 🙂

Skladniki na 8 porcji
przepis wlasny
Sos bolonski:
1 kg mielonego miesa wieprzowo-wolowego
1 duza cebula
1 lodyga selera naciowego
1 duza marchew
2 zabki czosnku
2 puszki pomidorow (2 x 400 g)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 lyzka swiezego, posiekanego oregano
2 lyzki swiezej, posiekanej bazylii
1 lyzka swiezego, posiekanego tymianku
2 liscie laurowe
2 ziela angielskie
1/2 lyzeczki ziaren kuminu
1/2 malej papryczki chilli, drobno posiekanej
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
okolo 300-400 ml bulionu wolowego
pieprz do smaku
oliwa do smazenia
Sos beszamelowy:
1 l mleka
8 lyzek niesolonego masla
1/2 szklanki maki pszennej
1 zabek czosnku
1/3 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
sol i swiezo mielony pieprz
Dodatkowo:
3 kulki mozzarelli (3 x 125 g), pokrojone w cieniutkie plastry
1/2 szklanki tartego parmezanu
makaron do lasagne
Przygotowanie sosu bolonskiego: W mozdzierzu umiescic lisc laurowy, ziele angielskie i kumin. Rozgniesc. Do przypraw dodac troche soli i pieprzu, a nastepnie calosc wsypac do miski z miesem mielonym. Dokladnie wymieszac.
Cebule, czosnek i selera drobno posiekac. Marchew zetrzec na tarce o srednich oczkach. Na patelni rozgrzac oliwe i dodac cebule, czosnek, selera i marchew. Podsmazac na srednim ogniu, az cebula sie zeszkli, a warzywa lekko zmiekna, uwazajac, zeby sie za bardzo nie zarumienily. Dodac mieso i podsmazac przez kilka minut, az mieso lekko sie zarumieni. Nastepnie dodac pomidory, swieze ziola, chilli i wino. Zwiekszyc ogien i lekko odparowac wino. Dodac bulion (najpierw polowe). Dusic na malym ogniu przez okolo 2h, w razie potrzeby podlewajac sos bulionem. Sos powinien odparowac i zgestniec, a dzieki powolnemu duszeniu nabierze aromatu. Na koniec dodac do sosu cukier, sol i pieprz.
Przygotowanie sosu beszamelowego: W rondlu z grubym dnem roztopic maslo. Dodac make i zasmazac wszystko razem przez okolo minute. Nastepnie stopniowo wlewac mleko, ciagle mieszajac, zeby w sosie nie powstaly grudki. Gotowac na malym ogniu, az sos zgestnieje. Doprawic do smaku przecisnietym przez praske czosnkiem, galka muszkatolowa, sola i pieprzem.
Przygotowanie lasagne: Makaron przygotowac zgodnie z insturkcjami na opakowaniu – polecam kupic taki makaron, ktorego nie trzeba gotowac.
Dno prostokatnego naczynia zaroodpornego wysmarowac cienka warstwa sosu beszamelowego. Na sosie ulozyc pierwsza warstwe makaronu, przycinajac go w razie potrzeby. Przykryc cienka warstwa sosu bolonskiego, a nastepnie sosem beszamelowym. Na wierzchu ulozyc mozzarelle i oproszyc calosc parmezanem. Przykryc platami makaronu i od nowa powtorzyc schemat opisany powyzej. Lasagne powinna miec okolo 4 warst sosu, a ostatnia warstwe powinien stanowic plat makaronu posmarowany sosem beszamelowym i oproszony parmezanem.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec okolo 35-40 minut, az wierzch ladnie sie zarumieni. Przed serwowaniem, odczekac okolo 10-15 minut – dzieki temu lasagne bedzie sie lepiej kroila.
Smacznego!

English version
 I try not to add recipes for staple dishes that everyone knows, but there are some exceptions. One of them is Lasagne alla Bolognese, which is popular dish that almost everyone likes. Lasagne can be compared to Polish „bigos” – everyone prepares it in a bit different way and has his unfallible recipe that he considers the best one. Because of this I think it’s worth sharing with you my version of this dish, which I’d been improving for a long time until the effect fully satisfied me and my family.
The lasagne I like most consists of many thin layers of pasta, bolognese sauce, bechamel sauce and cheese (mozzarella and parmesan). The secret of my bolognese sauce is the addition of red dry wine, fresh herbs (oregano, basil and thyme), and vegetables (carrot, onion, garlic and celery stick), as well as slow braising of sauce over a low heat, during which the aromas mix well, and meat becomes tender and juicy.

I really recommend you this dish, especially in the autumn and winter, as it tastes best when it’s grey and gloomy outside. There is nothing better than Italian comfort food!
Ingredients for 8 servings
my own recipe
Bolognese sauce:
1 kg of beef and pork mince
1 big onion
1 celery stick
1 big carrot
2 cloves of garlic
2 cans of tomatoes (2 x 400 g)
100 ml red dry wine
1  tablespoon fresh, chopped oregano
2 tablespoons fresh, chopped basil
1 tablespoon fresh, chopped thyme
2 bay leaves
2 all-spice
1/2 teaspoon cumin seeds
1/2 small chilli pepper, finely chopped
1 tablespoon sugar
1 teaspoon salt
app. 300-400 ml beef stock
black pepper for seasoning
olive oil
Bechamel sauce:
1 l milk
8 tablespoons unsalted butter
1/2 cup flour
1 clove garlic
1/3 teaspoon powdered nutmeg
salt and pepper for seasoning
Additionally:
3 balls of mozzarella (3 x 125 g), in thin slices
1/2 cups grated parmesan
lasagne pasta
Bologenese sauce: Put bay leaves, all-spice and cumin seeds in the mortar and crush. Add a pinch of salt and pepper to the crushed spices, and then toss it all to the bowl with the mince. Mix well.
Finelly chop the onions, garlic and celery. Grate carrots. Heat the oil in the frying pan, and add onion, garlic, celery and carrot. Stir over a medium heat until the onion glazes and vegetables soften. Add meat and stir until slightly brown. Add tomatoes, fresh herbs, chilli and wine. Increase the heat and evaporate the alcohol from the wine. Add the stock (I suggest to add a half of it at first). Braise over a low heat for 2h, from time to time adding more stock. Sauce should reduce and thicken, and thanks to slow braising it would become aromatic. When the sause is ready, season it with sugar, salt and pepper. Adjust the seasoning if needed.
Bechamel sauce: melt the butter in the saucepan. Add flour and stir for about a minute until you get a golden roux. Then gradually add milk, starting with really small splashes and whisking constantly to avoid the formation of lumps. Cook over a low heat until the sauce thickens. Season with nutmeg, salt (about 1/2 teaspoon), few grinds of pepper and pressed garlic.
Assembling Lasagne: Cook pasta according to the instructions on the box – I strongly advise you to get lasagne sheets that do not require pre-cooking.
Smear a thin layer of the bechamel sauce at the bottom of the rectangular, ovensafe dish. Cover with pasta sheets, cutting them to fit the dish if needed. Cover with the thin layer of bolognese sauce, and then bechamel sauce. Sprinkle with mozzarella and parmesan. Cover with pasta sheers and repeat the process described above. Lasagne should have about 4 layers of sauces and 5 layers of pasta. The last layer should be pasta sheet covered with bechamel sauce and sprinkled with parmesan cheese.
Bake for about 35-40 minutes in 180C, until bubly all over and golden brown on top. Wait for 15-20 minutes before serving, so that lasagne is easier to cut into portions.
Bon Appetit! 
Reklamy

11 thoughts on “Lasagne alla Bolognese

  1. zrobiłam lasagne w sobotęwyszła przepyszna jedyny problem to taki że mi się "rozpłynęła"muszę chyba bardziej odparować sos lub dać więcej płatów makaronu aby była taka zwarta

  2. Wydaje mi sie, ze musisz bardziej odparowac sos – ja sos dusilam okolo 2h i po tym czasie mocno odparowal. Wazna jest takze konsystencja beszamelu – musi przypominac gesta smietane, a nawet swiezo ugotowany budyn. Ciesze sie jednak, ze lasagne Ci smakowala! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s