Sernik straciatella z mandarynkami

Niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na sernik Davida Lebovitza, który bardzo Wam polecałam, zachwalając zarówno jego smak, jak i konsystencję. Dzisiaj mam dla Was świątęczną, zmodyfikowaną wersję tego przepisu z dodatkiem skórki otartej z mandarynek, musu mandarynkowego, miodu, gorzkiej czekolady i cynamonu. Podczas pieczenia z piekarnika unosi się przepiękny zapach, który z pewnością przypomni Wam o tym, że święta już tuż, tuż… Smak sernika jest subtelny, z delikatną nutą cytrusową i aromatem cynamonu. Jedząc sernik, w środku napotkacie na miłą niespodziankę w postaci drobinek gorzkiej czekolady. Lekko kwaskowaty mus na wierzchu ciasta doskonale przełamuje słodycz masy serowej. 
Niestety nie mam zbyt wielu zdjęć sernika – robiłam go na szybko, dzień przed wyjazdem zagranicę, a sami wiecie jak to jest ze światłem jesienną i zimową porą… 🙂 

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

Spód:
150 g ciastek digestive
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Masa serowa:
500 g mielonego twarogu do sernika
150 g serka Philadelphia
150 ml gęstego jogurtu naturalnego, polecam grecki
4 jajka
1/3 szklanki cukru
4 łyżki miodu
skórka otarta z  1 mandarynki
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Mus mandarynkowy:
miąższ z 4 dużych mandarynek albo 6 małych
3 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie musu: Mandarynki obrać ze skóry i wyjąć miąższ z błon. Umieścić w rondelku, zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Pogotować jeszcze 3 minuty. Zdjąć z palnika i ostudzić.

Przygotowanie spodu: Ciasteczka zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem oraz cynamonem. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C* na 8 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Przygotowanie masy serowej: Piekarnik nagrzać do 260C*.
Twarog ubić z cukrem, miksując, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodawać kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Dodać esencję waniliową, miód, skórkę otartą z mandarynki, 3 łyżki musu mandarynkowego, posiekaną czekoladą i mąkę pszenną. Zmiksować tylko do połączenia się składników, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na koniec za pomocą łyżki wmieszać jogurt.
Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Na wierzchu zrobić kleksy z musu mandarynkowego. Przykryć wierzch folią aluminiową, żeby sernik zbytnio się nie zarumienił. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 260C* i piec przez 12 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100C* i piec kolejne 40 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty na bokach, ale wciąż lekko galaretkowaty na środku. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Przed podaniem polecam posypać sernik małymi kawałkami domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Mozna podać go, tak jak ja, z kleksem ubitej kwasnej śmietany z cynamonową nutą. Pasować będą także świeże owoce (np. maliny, truskawki, orówki), sos owocowy albo sos czekoladowy.

*wszystkie temperatury podane są dla piekarnikow bez termoobiegu, na opcji grzania „góra-dół”. Jeśli używacie termoobiegu, obniżcie temperaturę o 15-20C

Smacznego!.

Reklamy

8 thoughts on “Sernik straciatella z mandarynkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s