Sernik "Róża" z miodem i karmelizowanymi jabłkami

Sernik, który może być prawdziwą dekoracją świątecznego stołu. Dzięki lekko karmelizowanym jabłkom ułożonym we wzór przypominający płatki róży, ciasto wygląda przepięknie i aż szkoda je kroić na kawałki… 🙂 W smaku sernik jest przepyszny. Bardzo kremowy i mazisty, wręcz rozpływający się w ustach, z lekko wyczuwalnym smakiem miodu i cynamonu, które nadają mu świątecznego charakteru. Karmelizowane, lekko kwaskowate jabłka polane dodatkową porcją solonego karmelu świetnie uzupełniają smak masy serowej. Dawno nie byłam tak zadowolona z żadnego słodkiego wypieku!


Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
przepis własny

Spód:
150 g ciastek digestive
80 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:
700 g tłustego, zmielonego twarogu do sernika
150 ml jogurtu naturalnego
5 łyżek miodu
1/3 szklanki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodsze ciasta)
4 jajka
span.fullpost {display:none;} span.fullpost {display:inline;}
<a href="”>Czytaj więcej!1 łyżka mąki pszennej

Karmelizowane jabłka:
4-5 średniej wielkości jabłek, najlepiej szarej renety
50 g masła
3 łyżki wody
8 łyżek cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki  cynamonu


Przygotowanie spodu: Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać roztopione masło i cynamon. Dokładnie wymieszać i wylepić masą spód tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

Przygotowanie masy serowej: Ser wymieszać z cukrem i miodem. Zmiksować na średnich obrotach miksera, aż cukier się rozpuści. Dodać jajka, mąkę pszenną i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki wmieszać jogurt naturalny, dokładnie rozprowadzając go po całej masie.
Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Dobrze wyrównać masę. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 260C. Piec przez 12 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 100C i piec kolejne 40 minut. Brzegi sernika powinny być ścięte, a środek powinien pozostać lekko „galaretkowaty”. Wyjąć z piekarnika, ostudzić do temperatury pokojowej i schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzenie sernika jest konieczne – inaczej się nie zetnie prawidłowo i będzie się źle kroił.

Następnego dnia przygotować jabłka: Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuścić 30 g masła i dodać do niego 5 łyżek cukru. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a sos karmelowy nabierze lekko złocistego koloru. Dodać jabłka i 3 łyżki wody. Dokładnie wymieszać, przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Należy uważać, żeby zbytnio nie rozgotować jabłek, bo muszą zachować swój kształt. Wyjąć jabłka z garnka, odsączając je z nadmiaru sosu, przełożyć je do osobnej miski i ostudzić. Do garnka dodać resztę cukru i masła oraz sól, nieco zwiększyć ogień i podgrzewać, aż sos nabierze złocistego koloru i zgęstnieje.

Dekoracja wierzchu sernika: Następnego dnia, kiedy sernik będzie dobrze schłodzony, oddzielić brzegi sernika od tortownicy za pomocą noża i delikatnie odpiąć przegi blachy. Na wierzchu sernika ułożyć plasterki karmelizowanych jabłek, zaczynając od zewnętrznej strony sernika i zbliżając się ku środkowi, formując wzór przypominający różę. Plasterki jabłek ułożyć dość gęsto, tak żeby lekko na siebie nachodziły. Następnie przerwy pomiędzy poszczególnymi plasterkami wypełnić sosem karmelowym, najlepiej używając w tym celu małej łyżeczki do herbaty.
Smacznego!

Reklamy

22 thoughts on “Sernik "Róża" z miodem i karmelizowanymi jabłkami

  1. Uwielbiam serniki…to takie moje ulubione ciasto na święta i na co dzień :)…a Twój wygląda dodatkowo BAJECZNIE !/ zachęcam Cię do poparcia apelu jaki umieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów… przeczytaj , nie traktuj tego wpisu jak spam… może uznasz , że to ważne i zechcesz się dołączyć /

  2. W składnikach do masy serowej występują 4 jajka a w opisie przygotowania ich nie ma? Czy to jakaś pomyłka? Sernik przepiękny i napewno smakowity! Chyba wypróbuję Twój przepis na święta 🙂

  3. Uwielbiam takie niewymuszone dekoracje 🙂 Nie jest to żadna masa cukiernicza, a pięknie ułożone owoce 🙂 Dla mnie bomba! :)Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s