Piernik litewski

span.fullpost {display:none;} span.fullpost {display:inline;}
<a href="”>Czytaj więcej!
Bardzo dobry piernik, który nie musi leżakować po upieczeniu, więc doskonale nadaje się do przyrządzenia na ostatnią chwilę, nawet tuż przed świętami. Konsystencję ma zupełnie inną od piernika staropolskiego. Jest miękki, puszysty i bardzo wilgotny. W środku ma całą masę bakalii, które sprawiają, że nieco przypomina keks o miodowo-piernikowym aromacie. Można udekorować go polewą czekoladową albo marcepanową, ale moim zdaniem jest smaczny sam w sobie i nie potrzebuje żadnych dodatków. Bardzo polecam!

Składniki na małą keksowkę

lekko zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków
125 g mąki pszennej
125 g jasnej mąki żytniej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml miodu
75 g masła
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżki przyprawy do piernika
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
125 g bakalii (u mnie rodzynki, suszone śliwki, orzeszki ziemne, orzechy włoskie i suszona żurawina), posiekanych

 Masło roztopić w garnku wraz z miodem i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości, a następnie powoli zmiksować z masłem z miodem. Dodać przyprawę do piernika, a następnie bakalie obtoczone w jednej łyżce mąki. Na koniec naprzemiennie dodawać jogurt naturalny i mąki przesiane z sodą oczyszczoną, miksując całość na niskich obrotach miksera. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec przez 50 minut lub do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzić i dowolnie udekorować, np. lukrem, polewą czekoladową albo marcepanową.
Smacznego!

Reklamy

20 thoughts on “Piernik litewski

  1. Pr4zeczytalam przepis,a ze pieke placek czeski to w miedzyczsia przygotowalam ten piernik.Wlasnie wsadzilam go piekarnika.Czyli:przeczytane,zrobione i upieczone a zjedzone dopiero na swieta.dziekuje za przepis

  2. Oczywiście to zupełnie inny piernik niż staropolski i tamten jest o wiele smaczniejszy, ale ten, jak na tak mały nakład pracy i krótki czas oczekiwania na efekt, jest naprawdę dobry 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s