Ciasto czekoladowo-kasztanowe (Gateau Lyonnais)

Kasztany nieodzownie kojarzą mi się ze świętami, gdyż w wielu krajach, np. w Anglii, to właśnie one często pojawiają się na bożonarodzeniowym stole. Zazwyczaj jednak występują jako składnik dań wytrawnych, takich jak nadzienie do pieczonego indyka. Niestety w Polsce są mniej popularne i z tego względu ciężko je dostać, a jeśli już można je gdzieś kupić, osiągają zawrotne ceny. Niemniej jednak chciałabym Was zachęcić do wypróbowania połączenia kasztanów i czekolady. Przepis na to francuskie gateau znalazłam w książce Ricka Steina „Rick Stein’s French Odyssey”, którą bardzo Wam polecam. Nie mam pojęcia, czy takie ciasto faktycznie jada się w Lyonie. Może ktoś z Was wie coś na ten temat?
Ciasto jest dość nietypowe, gdyż nie ma w nim ani grama mąki, która została w całości zastąpiona dodatkiem puree kasztanowego. Jest ciężkie i nieco zbite, ale równocześnie kremowe i rozpływające się w ustach. Na wierzchu ma charakterystyczną, chrupiącą skorupkę. Mnie bardzo przypomina ciasto truflowe. Mimo, że smak kasztanów jako takich jest mało wyczuwalny, podkreślają one smak czekolady i sprawiają, że ciasto jest niesamowicie intensywne w smaku. To bardzo wykwintne ciasto, które z powodzeniem może zwieńczyć elegancki świąteczny obiad. Można je podawać na ciepło z kulką lodów waniliowych albo w temperaturze z dodatkiem świeżych owoców albo bitej śmietany. Mnie bardziej smakowało na ciepło. Jeśli jednak przechowujecie je w lodówce, najlepiej wyjmijcie je z niej na godzinę przed planowaną konsumpcją, dzięki czemu nabierze delikatniejszej konsystencji.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
125 g miękkiego masła
250 g gorzkiej czekolady o minimum 60% zawartości kakao
1 puszka (435 g) niesłodzonego puree kasztanowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka whisky albo ciemnego rumu
6 dużych jaj, białka i żółtka osobno
szczypta soli
175 g cukru

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
lody waniliowe/bita śmietana/świeże owoce do podania
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Puree kasztanowe utrzeć z masłem, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodać ekstrakt waniliowy, alkohol, żółtka i roztopioną czekoladę.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Delikatnie wmieszać 1/3 piany do masy kasztanowej, żeby ją nieco rozluźnić, a następnie delikatnie dodać resztę.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, na opcji grzania góra-dół. Piec przez około 45 minut, aż ciasto lekko urośnie, a na wierzchu utworzy się twarda skorupka. Nie należy się martwić jeśli wierzch lekko popęka albo ciasto opadnie po opieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika, zostawić w formie do przestudzenia na 20 minut, a następnie delikatnie wyjąć na duży talerz. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać po około godzinie (jeśli chcecie jeść je lekko ciepłe) albo w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Reklamy

3 thoughts on “Ciasto czekoladowo-kasztanowe (Gateau Lyonnais)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s