Tort makowo-serowy

span.fullpost {display:none;} span.fullpost {display:inline;}
<a href="”>Czytaj więcej!

Połączenie białego sera i maku to jedna z moich ulubionych kombinacji. Zawsze z wytęsknieniem wyczekuję Świąt Bożego Narodzenia, bo wtedy na stole obowiązkowo pojawia się seromakowiec. W tym roku postanowiłam jednak nieco zmodyfikować klasyczny przepis i zrobić to ciasto w nowej, bardziej eleganckiej, tortowej wersji. Torcik składa się z czterech warstw – makowo-czekoladowych z bakaliami i sernikowych ze skórką pomarańczową. Całość smakuje świetnie, a do tego prezentuje się naprawdę ładnie. Polecam, nie tylko na Święta!

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
zmodyfikowany przepis z tej strony

Blaty makowe:
800 g masy makowej (domowej albo z puszki)
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
4 łyżki bakalii (np. posiekanych orzechów, suszonej żurawiny i rodzynek)
4 białka 

Warstwy serowe:
1 kg mielonego twarogu do sernika
150 g cukru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka

Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania

Przygotowanie masy makowej: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestudzenia. Masę makową wymieszać z miodem, mąką ziemniaczaną, kaszą manną, roztopioną czekoladą i bakaliami. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.

Przygotowanie masy serowej: Ser utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę i żółtka, zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać skórkę pomarańczową.

Przygotowanie ciasta: Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć połowę masy makowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 180C. Piec przez 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i szybko rozprowadzić na nim połowę masy serowej. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie bardzo delikatnie rozprowadzić na cieście resztę masy makowej, wyrównać i piec kolejne 15 minut. Na koniec wylać resztę masy makowej i piec kolejne 15 minut, aż masa serowa się zetnie.

Upieczony torcik zostawić w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjąć go z piekarnika, zupełnie ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Reklamy

9 thoughts on “Tort makowo-serowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s