Migdalowe ciasteczka z wisniami

span.fullpost {display:none;} span.fullpost {display:inline;}
<a href="”>Czytaj więcej!

Rzadko pieke ciastka. Pewnie dlatego, ze, choc wstyd sie przyznac, od domowych ciastek wole te kupne, wsrod ktorych mam kilku faworytow, ktorym jestem wierna od lat. Czasami jednak w przyplywie inwencji tworczej zdarza mi sie upiec kilka blach ciasteczek. Tak bylo i ostatnim razem, gdy postanowilam zrobic ciasteczka migdalowe z nadzieniem wisniowym. Efekt mnie zadowolil, a pyszne, ciagnace sie w srodku i chrupiace na zewnatrz lakocie o wrecz marcepanowym smaku zniknely rownie szybko, jak sie pojawily 🙂

PS: Ja zapomnialam obtoczyc swoich ciasteczek w cukrze pudrem przed pieczeniem, przez co nie wyszly tak ladne jak bym chciala… 🙂 Nie popelnijcie tego samego bledu!

 Skladniki na okolo 40 ciastek
(przepis z bloga Moje Wypieki)
3 bialka
300 g zmielonych migdalow
300 g cukru pudru + do oproszenia
1 lyzka miodu
nadzienie: konfitura wisniowa

Bialka, zmielone migdaly, cukier puder i miod zmiksowac razem na gesta, kleista mase. Przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki na 30 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywac nieduze kawalki i formowac kulki wielkosci malego orzecha wloskiego. Obtoczyc w cukrze pudrze i ulozyc na blaszce, zachowujac odstepu. Lekko splaszczyc ciastka dlonia. Za pomoca konca drewnianej lyzki zrobic w ciastka wglebienia i wypelnic je nieduza iloscia (niecala lyzeczka) konfitury.

Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec przez 15 minut.

Smacznego!

Advertisements

7 thoughts on “Migdalowe ciasteczka z wisniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s