span.fullpost {display:none;} span.fullpost {display:inline;}
<a href="”>Czytaj więcej!
<a href="”>Czytaj więcej!
Rzadko pieke ciastka. Pewnie dlatego, ze, choc wstyd sie przyznac, od domowych ciastek wole te kupne, wsrod ktorych mam kilku faworytow, ktorym jestem wierna od lat. Czasami jednak w przyplywie inwencji tworczej zdarza mi sie upiec kilka blach ciasteczek. Tak bylo i ostatnim razem, gdy postanowilam zrobic ciasteczka migdalowe z nadzieniem wisniowym. Efekt mnie zadowolil, a pyszne, ciagnace sie w srodku i chrupiace na zewnatrz lakocie o wrecz marcepanowym smaku zniknely rownie szybko, jak sie pojawily 🙂
PS: Ja zapomnialam obtoczyc swoich ciasteczek w cukrze pudrem przed pieczeniem, przez co nie wyszly tak ladne jak bym chciala… 🙂 Nie popelnijcie tego samego bledu!
Skladniki na okolo 40 ciastek
(przepis z bloga Moje Wypieki)
3 bialka
300 g zmielonych migdalow
300 g cukru pudru + do oproszenia
1 lyzka miodu
nadzienie: konfitura wisniowa
(przepis z bloga Moje Wypieki)
3 bialka
300 g zmielonych migdalow
300 g cukru pudru + do oproszenia
1 lyzka miodu
nadzienie: konfitura wisniowa
Bialka, zmielone migdaly, cukier puder i miod zmiksowac razem na gesta, kleista mase. Przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywac nieduze kawalki i formowac kulki wielkosci malego orzecha wloskiego. Obtoczyc w cukrze pudrze i ulozyc na blaszce, zachowujac odstepu. Lekko splaszczyc ciastka dlonia. Za pomoca konca drewnianej lyzki zrobic w ciastka wglebienia i wypelnic je nieduza iloscia (niecala lyzeczka) konfitury.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec przez 15 minut.
Smacznego!
Ciasteczka urocze! Migdały i wiśnie…mmmmm :-).
Świetne połączenie! Brzmi bardzo pysznie:)
Mówisz, że ciągnące w środku? Poproszę 🙂
Obiecujące bardzo! składniki, migdały z wiśniami to doskonałe połączenie:)
…aż się obśliniłam, takie smakowicie wyglądają ;D
Śliczne, z wiśniami muszą być pyszne 🙂
piękne małe ciasteczka:)