span.fullpost {display:none;} span.fullpost {display:inline;}
<a href="”>Czytaj więcej!
<a href="”>Czytaj więcej!
Szaleje za lemon curd, ktory moglabym wyjadac lyzeczka prosto ze sloiczka. Uwielbiam wszelkiego rodzaju desery z jego dodatkiem, a. lemon meringue pie, czy sernik cytrynowy z mascarpone moglabym jesc co tydzien i obawiam sie, ze nigdy by mi sie nie znudzily. Nic dziwnego, ze kiedy zobaczylam przepis na „lemon dimples”, wiedzialam, ze musze je kiedys upiec. Te kruche, maslane ciasteczka z charakterystycznym wglebieniem wypelnionym lemon curd sa naprawde uzalezniajace.
Podczas robienia ciasteczek napotkalam jednak pewien problem – surowe ciasto po schlodzeniu w lodowce bylo dosc sztywna i suche, przez co ciezko bylo z niego formowac ladne, okragle ciasteczka. Z tego wzgledu moje ciastka nie sa tak ladne, jakbym chciala. Zniknely jednak tak szybko, ze nawet nie mialam czasu, zeby sie im zbyt dlugo przygladac 😉
Skladniki na okolo 40 ciasteczek
(przepis z bloga Moje Wypieki)
180 g miekkiego masla
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki drobnego cukru
1 duze jajko
1 lyzeczka skorki otartej z cytryny
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka lemon curd (przepis tutaj)
Maslo utrzec do bialosci, pod koniec ubijania dodajac oba rodzaje cukru. Nastepnie, ciagle miksujac, dodac jajko, skorke otarta z cytryny, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Make przesiac z proszkiem do pieczenia i dodac ja do masy maslanej. Zmiksowac jedynie do polaczenia sie skladnikow.
Ciasto owinac folia aluminiowa i schlodzic w lodowce przez minimum godzine. Po tym czasie z ciasta odrywac nieduze kawalki, robic z nich kulki i ukladac je na blaszce, zachowujac spore odstepy miedzy poszczegolnymi ciastkami. Kazde ciastko lekko splaszczyc i zrobic w nim dosc glebokie wglebienie. Do kazdego wglebienia nalozyc po niecalej lyzeczce lemon curd.
Piec w temperaturze 180C (bez termoobiegu) przez okolo 15 minut.
Smacznego!
Reklamy
o, widzę zmianę nagłówka! ładnie :]pyszne ciacha. takie słodkie, urocze maluszki.
muszę zrobić te ciasteczka, bo uwielbiam lemon curd! 🙂
z chęcią bym je zjadła ;d
u nas lemon curd zostało szybko wchłonięte 😉 a ciasteczka sliczne
Ciasteczka wyglądają na bardzo pyszne 🙂
Małe pyszności 🙂
Mmmm, pychota! 🙂
Biorę wszystkie ;]
Ja też ubóstwiam to cudo! Właśnie zostało mi trochę lemon curd w słoiczku i jak tylko zobaczyłam ten przepis to po prostu wymiękłam! Dziś zabieram się do roboty – witajcie kruche ciasteczka!