Nadziewane papryki na bliskowschodnia nute

 Jakis czas temu zostalo przede mna postawione zadanie ugotowanie lekkiego posilku, ktory moze byc przygotowany odpowiednio wczesniej, a nastepnie szybko odgrzany. Calosc komplikowal fakt, ze danie mialo wystepowac zarowno w wersji wegetarianskiej, jak i miesnej. W takich sytuacjach czesto ratuja mnie wszelkiego rodzaju nadziewane warzywa, ktore ladnie sie prezentuja na talerzu i sa bardzo uniwersalne – do farszu mozemy dodac to, na co akurat mamy ochote.

Tym razem postawilam na papryki nadziewane ryzem basmati z pomidorami, cebula, pieczarkami i aromatycznymi przyprawami (kuminem, kolendra, cynamonem i pietruszka), ktore sprawily, ze danie nabralo nieco bliskowschodniego charakteru. Papryki sa pieczone dwukrotnie – najpierw bez nadzienia, skropione oliwa, a nastepnie ponownie wraz z farszem – dzieki czemu sa miekkie i maja gleboki, wyrazisty smak. Do wersji miesnej dodalam takze lekko podsmazona szynke dojrzewajaca. Calosc przed zapieczeniem posypalam orzeszkami piniowymi, za ktorymi przepadam. Niestety nie naleza do najtanszych, ale raz na jakis czas mozna sobie na nie pozwolic. Jesli jednak nie chcecie zeby Wasz domowy budzet ucierpial, posypcie papryki lekko uprazonymi ziarnami slonecznika.

Bardzo polecam. Danie jest proste w przygotowaniu, a naprawde efektowne w smaku.

   Skladniki na 4 porcje
przepis wlasny

5 duzych papryk
1 szklanka ryzu basmati 
1 sredniej wielkosci cebul, pokrojona w drobna kostke
1 lyzeczka ziaren kuminu
1/2 lyzeczki ziaren kolendry
szczypta pieprzu cayenne
szczypta cynamonu
300 g pieczarek, pokrojonych w kostke
2 zabki czosnku, drobno posiekane
20 g posiekanej pietruszki
300 ml passaty pomidorowej
1 lyzeczka suszonych ziol prowansalskich
6 pomidorow koktajlowych
sol i swiezo mielony pieprz do smaku
garsc orzeszkow piniowych
opcjonalnie: 6 plastrow szynki dojrzewajacej
oliwa

Ryz ugotowac w lekko osolonej wodzie, uwazajac zeby go nie rozgotowac – wazne, zeby ryz w paprykach byl lekko sypki. Odcedzic na durszlaku i odstawic na bok.

Papryki przekroic na pol i delikatnie usunac z nich gniazda nasienne, starajac sie, zeby papryki nie pekly.
Cztery papryki (8 polowek) ulozyc na blaszce do pieczenia i odstawic na bok. Pozostala jedna papryke pokroic w drobna kostke.

Kumin i kolendre utrzec w mozdzierzu. Dodac pieprz cayenne i cynamon. Wymieszac.

Na patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy. Dodac pokrojona cebule i utarte w mozdzierzu przyprawy. Zmniejszyc ogien i dusic, az cebula zmieknie, uwazajac, zeby sie zbytnio nie zarumienila. Kiedy cebula bedzie miekka, dodac pieczarki, czosnek i pokrojona papryke. Podsmazac przez 3-4 minuty. Dodac troche wody – okolo 150 ml – i dusic na srednim ogniu przez okolo 5 minut lub do momentu, w ktorym woda odparuje. Nastepnie dodac passate pomidorowa, ziola prowansalskie i posiekana pietruszke. Dusic na malym ogniu przez okolo 15 minut. Nastepnie do sosu pomidorowo-warzywnego wmieszac ryz. Podgrzewac razem przez kolejne 2-3 minuty. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac pokrojone na polowki pomidorki koktajlowe.

Jesli chcecie przygotowac wersje z szynka dojrzewajaca, nalezy pokroic szynke w drobne kawalki, podsmazyc ja na patelni, az wytopi sie z niej nadmiar tluszczu i stanie sie rumiana, a nastepnie wmieszac ja do masy ryzowej.

Przekrojone na pol papryki skropic oliwa i oproszyc odrobina soli i swiezo mielonego pieprzu. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190C (170C z termoobiegiem) na 20 minut.

Wyjac papryki z piekarnika i do srodka nalozyc nadzienie ryzowe. Wierzch papryk posypac orzeszkami piniowymi. Wstawic do piekarnika na kolejne 10 minut.

Rownie dobrze smakuja po ponownym odgrzaniu w piekarniku.

Smacznego!

span.fullpost {display:none;} span.fullpost {display:inline;}
<a href="”>Czytaj więcej!

Reklamy

5 thoughts on “Nadziewane papryki na bliskowschodnia nute

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s