Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, to klasyka angielskiej kuchni. Składa się z dwóch warstw – aromatycznego, mielonego mięsa (powinna to być jagnięcina, ale można ją zastąpić wołowiną), duszonego z warzywami oraz kremowego puree ziemniaczanego, wzbogaconego dodatkiem sera o intensywnym smaku, np. parmezanu. Tradycyjnie danie to było przyrządzane z resztek mięsa i warzyw. Dodatek ziemniaków sprawia, że potrawa jest rozgrzewająca i sycąca.
Jeśli chcecie podać ją gościom, możecie przyrządzić ją w kilku małych naczyniach żaroodpornych, dzięki czemu będzie się ładniej prezentowała.
Polecam na jesienne i zimowe po południa 🙂
Składniki:
wg przepisu Gordona Ramsaya
Nadzienie:
500g mielonej jagnięciny albo wołowiny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża, starta marchew
1 duża, drobno posiekana cebula
łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
łyżka posiekanego, świeżego tymianku
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz do smaku
szczypta chilli
3 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1/4 szklanki bulionu
Puree ziemniaczane:
500g ziemniaków
1/4 szklanki śmietany kremówki
3,5 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
2 żółtka
minimum 1/3 szklanki startego parmezanu albo innego sera o wyrazistym smaku (ja dałam ponad połowę szklanki sera, im więcej tym lepiej ;))
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić, ubić blenderem i wymieszać ze składnikami puree – kremówką, masłem, przyprawami, żółtkami i serem. Przykryć folią aluminiową, żeby masa nie ostygła.
W międzyczasie w rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać mięso. Smażyć na średnim ogniu, aż ładnie się zarumieni. Dodać rozmaryn, tymianek i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać cebulę i marchew, smażyć przez kilka minut. Dodać sos Worcestershire, wino i przecier pomidorowy, dusić przez około minutę. Dodać bulion i dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Mieszankę mięsną przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć puree ziemniaczanym i delikatnie wyrównać. Wierzch można posypać dodatkową porcją sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 205C i zapiekać przez około 20 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Smacznego!
iście obłędne !!!!!!!!!!!!
odrobinę skojarzyła mi się z lazanią 😉 nigdy o tej zapiekance nie słyszałam, a wszystko wskazuje, że to bardzo apetyczne danie 🙂
takie danie mi sie marzy:) z checia bym sie wprosila do Ciebie na obiadek:)
Kiedys jadlam ta zapiekanke w UK. Bardzo dobra i sycaca. Moze kiedys sama taka zrobie, ale troche boje sie, ze sie nie uda.
cudowny sposób wykorzystania "resztek" 🙂 Świetnie wygląda, to mi przypomina taki odpowiednik lasagne 🙂
DaisyDukes, Kulinarna Mania – faktycznie na zdjęciu wygląda trochę jak lasagne. Tyle, że zamiast płatów makaronowych ma puree ziemniaczano-serowe :)Wilczyca Aga – dzięki!Aga – zapraszam ;)Anonimowy – zapiekanka jest naprawdę bardzo łatwa i nawet kuchenny laik sobie z nią poradzi 🙂
Kojarzę Shepherd's pie, ale nie miałam nigdy okazji kosztować dania. Faktycznie to taka jesienno-zimowa potrawa, może w tym sezonie zrobię 🙂
Nazwa shepherd's pie mówi nam, że w daniu znajdziemy jagnięcinę. Kiedy robimy taką samą zapieknakę ale z innym mięsem, np. wołowym, wtedy danie nazywa się cottage pie.I to nie jest mój wymysł, tylko konserwatywnych jedzeniowo Anglików :PIzabela